shadow

Semlan – tradition och variation

Blanka semmelbullar
En variant av de traditionella bullarna

Nyligen ondgjorde sig Bertil Widerberg, ledamot av sällskapet Ture Sventons vänner, över att semlan i dag varieras på de mest fantasifulla sätt. Han föreslår rent av att detta privatdetektivens favoritbakverk ska k-märkas för att det ska få behålla sitt ”rätta” utförande.

Faktum är dock att semlan – fastlagsbullen, fettisdagsbullen – inte alls alltid sett ut så som vi vanligtvis bakar den i dag. Bullens ursprung finns i tyska, kokta, korsformade bullar utan socker, s.k. Heissvecken (jämför hetvägg), vilka åts redan på medeltiden. Bullarna gröptes ur och inkråmet kokades tillsammans med smör och/eller grädde.

1700-talets hetvägg

Först på 1700-talet, då socker och vetemjöl blev billigare och mer tillgängligt, började bullarna något likna dagens semlor. De blev söta, runda och dessutom större. Men inte var det florsocker som siktades över locket, utan kanel och strösocker, och ingen vispgrädde pöste därunder. Däremot sjöds de en halvtimme i mjölk, sedan inkråmet blandats med mjölk eller grädde, ägg, mandel, socker, smör och salt, allt enligt Cajsa Warg.

Enligt Anna Maria Rückerschölds recept från 1796 ska inkråmet smörstekas och därefter blandas med mandel, korinter, socker, kanel och ägg. Mjölken som slås över bullen ska dessförinnan sjudas med mandel, rosenvatten, socker, citronskal, salt och kanelstång. Låter som ett riktigt modernt påhitt, det där med rosenvatten och citron! Inte mycket värre än vaniljkrämen och lingonen som Widerberg klagar på.

Bullar av mångahanda slag

Även själva bullarna har varierats, bl.a. genom att kryddas med saffran. ”Det viktiga”, skriver Dick Harrison och Eva Helen Ulvros i Historiebok för kakälskare, ”var att fastlagsbullarna skilde sig från vanliga bullar genom att vara kryddade, innehålla en god fyllning med mandel samt vara stora och mättande.”

Själv bakade jag årets semlor efter ett recept ur Iduns kokbok från 1911 (återfinns även det i Historiebok för kakälskare). Här ingår både sötmandel och bittermandel i själva bullarna – däremot ingen kardemumma. Men alla har vi väl våra bestämda åsikter om hur en bra semla ”ska” vara, så jag fuskade och strödde lite kardemumma i degen i alla fall.

En annan kul variation är att baka en enda jättebulle och skära den i tårtbitar. Jag och familjen råkar dela en egenskap med Bertil Widerberg – vi är mycket förtjusta i Ture Sventon. På författaren Åke Holmbergs 100-årsdag bakade vi just en sådan semla, och jag tror varken han eller hans höknästa detektivskapelse hade misstyckt.

En tårtbit av en jättesemla
Jättesemla för att fira världens mesta semmelälskares skapare.

Fettisdag, fastlagsmåndag … eller semmel-lucia?

Inte heller när bullarna ska ätas har varit en självklarhet. Fettisdagen tycks ha varit det mest förekommande, men även fastlagsmåndagen (som i södra Sverige var fridag för tjänstefolk och arbetare) och söndagen dessförinnan har fått vara semmeldagar.

Nu, när gemene man har råd att äta semlor flera gånger under en säsong, uppkommer förstås frågan om dessa extra-bullar ska ätas före eller efter fastlagsveckan. Jag har alltid stört mig lite på den allt tidigare semmelpremiären, som numera infaller redan vid lucia (!), men att frossa i semlor under fastetiden, som vi har för vana i vår familj, torde egentligen vara mer fel. Fastlagsbullarna åts ju huvudsakligen för att ”bulla upp” inför en period av avhållsamhet.

Semmelbullar i en handduk intill en vas med tulpaner
För mig betyder semlor att våren och påsken närmar sig, varför jag aldrig skulle kunna äta det redan vid jul, när de börjar säljas.

2 comments on “Semlan – tradition och variation

  1. James

    Intressant läsning. Då har Ninnie och jag gjort rätt med att äta semla före askonsdagen, då fastetiden inleds. Idag blev säsongens troligen enda semla – sockervärdena flög i höjden särskilt för Ninnie – köpt på Pontonjärbageriet. Sagolikt läcker.

    Din gammelfaster, Margaretha, berättade att vid Coop Vällingby säljer man wienersemlor. Margaretha har väl aldrig i hela sitt liv varit lyrisk över något som helst i matväg, men den här gången var hon helt till sig. Något så gott hade hon aldrig ätit!!!!

    • Mums! Om med wienersemlor menas att bullen är bakad på smördeg tycker jag nog ändå att man gått snäppet för långt för vad som kan pressas in i begreppet. Alla verkar trots allt vara överens om att det rör sig om någon form av vetebröd. Och att som 7-Eleven ta en till synes vanlig kanelbulle och spritsa på lite vaniljkräm och grädde känns också lite väl. Men det är som sagt svårt att veta exakt var gränsen ska dras!

Lämna ett svar