shadow

Människor nu för tiden…

Bästa kommentaren igår kom från 9-åriga Nike som, med tanke på att hundar egentligen är förbjudna på vår badplats*, uppgivet suckade:

Moderna människor! Ingenstans får man ha med sig hundar…

Och visst är det lite tråkigt att det ska behöva vara så? Förr fick djur vara i princip överallt. Man stängslade in åkrarna istället för djuren, man tog tillvara på djurens värme och översåg istället med att det blev en aning smutsigare och rörigare i husen. Dagens inställning till djur och hela vår livsstil är en stor bidragande orsak till att så många är rädda för och allergiska mot hundar och andra djur.

Jag tror dock att det värsta är över. Jag tycker mig märka en tendens till en mer öppen inställning mot hundar på offentliga platser. Dessutom finns det de som satsar på att förebygga hundrädsla och att barn redan i unga åldrar ska få en bra inställning till hundar och lära sig grundläggande hundspråk.

Det finns betydligt fler fördelar med sådant än att hundar ska kunna följa med på fler ställen. Bl.a. skulle många tragiska olyckor kunna förhindras. Om ett barn t.ex. vet hur man beter sig ”artigt” mot en hund, att man ska låta en ätande eller vilande hund vara ifred och att man ska respektera en hund som morrar, är risken avsevärt mindre att han eller hon omedvetet provocerar en hund och kanske blir biten.

Ett av de ”team” som lär barn sådana saker är Fadderhunden, bestående av Sara Carlberg och pinschern Alfonz. Barnen som träffar dem får lära sig empati, respekt och ansvar mot både människor och hundar.

*Jag tolkar det dock som att förbjudet bara gäller under högsäsong.

3 comments on “Människor nu för tiden…

 1. Alfonz och hans mamma är riktigt trevliga hundar!

  Dixie ska inte gå några spår på ett tag, blev två på raken så hon ska få vila någon vecka. Får inte bli för mycket av det goda :). Men jag kan lära dig lägga spår och visa hur du ska gå med Silva om du vill? Jag har både blod och klöv!

  • Åh, så du känner dem? 🙂
   Nej, jag har egentligen inte tid på en vecka. Men du får jättegärna visa mig hur man gör!
   Igår var jag på kurs med Silva och då gick vi en ”händelsebana” med olika saker för hunden att undersöka, bl.a. fick de lukta på oxblod. Silva var ganska tveksam till blodet. Jag nämnde att vi troligen skulle prova viltspår snart och då sa instruktören att jag inte skulle droppa blod, utan bara dra klöven. Vad tror du om det? Tycker det borde gå att öva upp motivationen på blodlukt om man börjar med korta spår, plus att hon i nuläget knappt bryr sig om viltlukt alls, så hon skulle nog reagerat likadant om hon fick undersöka en klöv istället för oxblod…

 2. Man kan köra bara med klöv i spåret om man vill. Men jag tror att det är bäst om du börjar med att leka med en klöv så att hon tycker att den är intressant. Gillar hunden klöven är det lättare att få dem att orka gå långa och svåra spår sen. En del hundar tycker att den är lite läskig och då kan man lära dem att de får byta den mot något annat (lek/godis). Dixie tar inte upp klöven själv utan vill att den ska börja ”leva” så att hon får ”döda” den ett par gånger. Men ett tag ville hon inte fram till den alls. Kom förbi någon dag så får du en klöv att träna med så kan vi snacka mer!

Lämna ett svar