Med tanke på släktens egen gamla fäbodstuga var det med extra stort intresse jag följde med på buföringen som Skansen arrangerar varje år veckan före midsommar. Det var underbart väder, djuren var glada, man fick höra kulning, fiol- flöjt- och kohornsspel och smaka på diverse fäbodsprodukter. En härlig dag, helt enkelt!
Korna Nejlika och Isblomma av fjällnära ras, samt jämtgetter.
Före avfärd.
Den söta, busiga fjällnära kalven.
Getter är alltid hungriga!
Djuren passar på att beta under pausen.
Sugen på något gott.
Ofta låg fäboden flera mil från hemgården. Den här buföringen var dock betydligt kortare …
Klövjehästen Munter. Ardenner är egentligen ingen typisk fäbodras.
Lyckligt framme.
Eldhuset, med härd i mitten där mjölken bereddes på olika sätt.
Emaljkärl i eldhuset.
Kaffet kokas och messmörskoket förbereds.
Småkullor.
Bjöds på en kopp kärnmjölk, alltså det som blir över när man kärnat smör. Gott, tyckte jag, men inte lillasyster. Vi fick också tunnbröd med nykärnat smör.
Här diskades kopparna som vi först bjudits på lingondricka i vid ankomsten och sedan kärnmjölk i eldhuset.