Detaljer: 15 handgjorda tygknappar i vardera ärmen
Tillbehör: förkläde och birgittahätta i tunt, vitt linne
Historisk korrekthet: Hög!
Sydd: 2015
Kuriosa: Det första figurnära plagg jag sytt utan ett mönster att utgå från. En riktig utmaning, men jag är nöjd med resultatet! På den autentiska bilden jag försökte efterlikna bar kvinnan även en blåmönstrad surkot. Vi får väl se om eller när jag kommer till skott med att sy den…
Tidsperiod: större delen av medeltiden, förklädet ca 1300-tal
Material: kypertvävt ylle, huvudduk och förkläde i oblekt linne
Detaljer: Snörat sprund i halsen.
Historisk korrekthet: Jag har i efterhand förstått att det inte finns något belägg för att låta kilarna ha en avvikande färg, trots att man ser det så ofta på medeltidsplagg sydda i modern tid. Det finns också de som menar att den här typen av förkläde med bröstkil endast användes av vissa manliga hantverkare… (Men hur det än är med den saken får man mycket positiv uppmärksamhet när man har det på sig!)
Sydd: 2008?
Kuriosa: Färgerna är inspirerade av tallar i morgonsol! Det är just färgerna som gör att jag fortfarande tycker om det här plagget och använder det då och då, trots att det inte är helt hk. Det får mig att känna mig ursprunglig och naturnära på något sätt.
Material: tjockt, mjukt ylle eller ylleblandning (mörkbrunt på utsidan, sandfärgad på insidan)
Detaljer: Fästs med ett ringspänne av järn. Kragen av tovad angoraull blev tyvärr angripen av någon form av skadedjur så den blev jag tvungen att ta bort…
Historisk korrekthet: Tyget borde väl snarare ha varit krafitg vadmal än det här mjuka, luddiga som troligtvis inte är 100% ylle.
Sydd: 2008
Kuriosa: Pälskragen tillverkades ursprungligen för att föreställa rävsvans under en hubertusjakt på en ridhelg som jag var på.
Detaljer: Snörning i ryggen. Bältet är prytt med snäckor och köpt på medeltidsmarknaden i Visby.
Historisk korrekthet: Den här modellen har prinsesskärning vilket inte användes på medeltiden utan först senare. Som skuren klänning borde den dessutom ha varit i färgat ylle. Sedan måste jag erkänna att den har ett blixtlås i ena sidan för att bli lättare att komma i. Skyll inte på mig, det var mormor som övertalade mig!
Sydd: 2006
Kuriosa: Denna använder jag numera i princip aldrig, med tanke på den låga hk-nivån. Men det är likväl ett vackert plagg! Från början hörde det till en ljusblå, ärmlös överklänning i linne, men den bliv missfärgad (och så trivdes jag aldrig riktigt i den), så den har jag inte kvar.
Plagg: klockärmsklänning
Tidsperiod: 1300-talet, om något – skulle snarare säga fantasy eller saga
Material: taft
Detaljer: Långa klockärmar och krage kantade med silverband, en lång rad små metallknappar i ryggen.
Historisk korrekthet: Den här modellen har prinsesskärning vilket inte användes på medeltiden utan först senare. Det var mycket ovanligt med klänningar helt i siden, vilket detta väl ska föreställa. Dessutom kan man fråga sig om de här ärmarna hade gått att få till i ett stycke, så som de är sydda, med de smala vävstolar man hade.
Sydd: 2006
Kuriosa: Det här var det första plagg i medeltidsstil jag sydde. Mina sömnadskunskaper var ganska bristfälliga. Med andra ord är den inte så välgjord som man kunde önska, se t.ex. hur tyget dras ihop i sömmarna! Men jisses, vad stolt jag var när jag som sömnads-oerfaren 16-åring hade åstadkommit det här plagget!