shadow

Ännu en hundtränare i TV

Victoria Stilwell omgiven av hundar.
TV-tränare

Igår kväll var det premiär för ännu ett amerikanskt hundträningsprogram. Denna gång är det brittiska Victoria Stilwell som besökte familjer med hundproblem. Det första hon gjorde var att börja prata om att matte skulle återta ledarrollen. Jag suckade uppgivet. Ännu ett trycka-ner-och-skrämma-till-lydnad-program? Finns det inte nog av sådana redan?

Som tur var visade det sig att jag hade fel. Efter de första minutrarna blev jag gång på gång positivt överraskad. Hon jobbade nästan genomgående med positiv förstärkning och negativt straff. Till exempel skulle hon lära Prince, dagens problemhund, att inte springa fram och överfalla besökare. Han fick lära sig att sitta kvar när någon kom in genom dörren. Reste han sig stängdes dörren framför besökarna. Satt han däremot kvar kom besökarna fram och hälsade på honom.

Prince brukade sitta i bur när matte var borta. Matte fick fullständigt släpa honom in i buren, något som Victoria inte gillade. Hon fick matte att själv krypa in i buren och se hur roligt det var. Visst, det var ju inte så kul, men vad ska man göra då? Jo, ”vi måste få honom att älska sin bur!”, utbrast Victoria engagerat. Fantastiskt!

Dessutom visade Victoria på ett väldigt tydligt sätt hur många oönskade, övergivna husdjur det finns i USA och varför man inte ska ta valpar efter sin hund ”bara för att”.

På Victorias hemsida står det bl.a. ”Stilwell is passionate about using positive reinforcement training methods that enhance a dog’s ability to learn while increasing confidence. [….] She is firmly against the use of forceful, dominance-based training techniques which often result in ’quick fixes’ but ultimately cause more long-term harm than good.” Ett av problemen med andra hundprogram i TV, som t.ex. Cesar Millans, är just att straffbaserad träning ofta bara ger kortsiktiga resultat. Det ser bra ut i TV, men vad händer när filmteamet åkt därifrån?

It’s Me or the Dog bevisar att det går alldeles utmärkt att träna en hund utan att använda våld.

Jag ser redan fram emot nästa onsdag!

3 comments on “Ännu en hundtränare i TV

 1. Men det programmet har väl gått länge?
  Jag tycker hon är sådär, lite för hysterisk för min smak, hehe. Men hon har en hel del att lära ut. Fast korrigeringar kör hon ju med, har för mig att jag sett henne rycka i koppel. Det är skönt att se någon använda godisträning, det är hon unik med. 🙂

  • Jaha, ja, jag tyckte TV3 framställde det som att det var nytt, men det kanske har gått på andra kanaler.
   Kan mycket väl tänka mig att hon rycker i koppel. Och visst skulle jag kunna anmärka en del även på hennes godisträning 😉 Att jag låter så väldigt positiv är nog för att det trots allt var så långt över mina förväntningar.

 2. Karro

  Oooh e det dedär programmet där sambon nära har fått nog och är redo att packa å dra pga hunden :p kollar så sällan på hundträningsprogram på tv eftersom mitt heta temprament i kollision med idiot-träningsmetoder oftast bara resulterar i att jag skriker på tv apparaten och kastar en massa saker i ren frustration 🙂 men jag borde verkligen skärpa mig och titta mer på vad folk hemma i tvsofforna har som ”förebilder” i sin hundhållning.

  Stor kram Linnea & Silva från Karro & Speja

Lämna ett svar