shadow

Nålbindning

Igår var jag på kurs i nålbindning arrangerad av Lovö vävare. Nålbindning är en mycket gammal hantverksteknik som jag länge varit nyfiken på.

Ordet nålbindning har bara använts sedan 1970-talet. Innan dess sa man att man sydde, sömmade, nålade, band eller knyttade. För det är just syr man gör. Med hjälp av en nål i ben eller trä binder man ullgarn till en struktur som i viss mån liknar den man får när man stickar eller virkar. När bindningen är avslutad valkar man vanligtvis sitt alster, för att göra det tätare, varmare och hållbarare.

Det finns flera exempel på riktigt gamla fynd av nålbundna sockor och vantar. Det äldsta är en egyptisk socka från 400-600 f.Kr. I Norden har tekniken varit känd åtminstone sedan vikingatiden, medan svenskarna började sticka först under 1600-talet. Ett par nålbundna vantar blir alltså ett utmärkt komplement till mina medeltidsdräkter!

Garnnystan och påbörjade nålbindningsalster i brunt och vitt, varav ett med nål i.
Mina första försök.

3 comments on “Nålbindning

 1. Maria

  Hej!
  Jag funderar på vad det här med att ordet nålbindning skulle vara ett 70-tals ord. Var har du hört det?

  Maria

  • Hej! Den uppgiften tog jag från Wikipedia. Har för mig att de även sa på kursen att begreppet var nyare än företeelsen, men det är ju möjligt att det kallats så i någon viss region, för det har ju uppenbarligen funnits många olika namn. Vet du kanske något om det?

   • Maria

    Hej!
    Nålbindning är ett ord som garanterat fanns i Sverige på 50-talet och någonstans så ringer det en klocka om att ordet är medeltida. Återkommer!
    / Maria

Lämna ett svar