shadow

Katter

Hur gick det med min föresats att skriva en rad inlägg om olika djurslag? Jo, jag har helt enkelt inte haft tid, men här kommer några rader om katter!

Jag väljer att skriva om katter nu, för att jag de två senaste veckorna har haft ansvaret för två sötnosar av just den arten, och på gården jag bodde på veckan innan det fanns det inte mindre än tre svartvita kissar.

Sixten tar sig en tupplur.

Mitt förhållande till katter är lite kluvet. Jag kan bli riktigt förtjust i enstaka individer, medan katter som art egentligen inte faller mig i smaken. Jag kan rent av tycka att de är lite läskiga, med sina stirrande, lysande ögon och vassa klor. Många andra verkar känna likadant. Jag har hört att det ska bero på kattens två olika sidor. Dels är den keldjuret som spinner och rullar ihop sig i ditt knä. Dels är den en självständig jägare som fångar småfåglar och skoningslöst leker med bytet innan den dödar.

Kattens onda sida?

För många år sedan bodde familjen under semestern på en gård i Småland. Där fanns hur många katter och kattungar som helst och det var inte långt ifrån att vi kom hem med ett nytt litet husdjur. Men så, sista dagen, blev vi vittne till hur en av katterna spydde upp en halvsmält fågel. Så det blev ingen katt.

Smålandskatt. Foto: Henrik Dunér (?)

Trots min kluvna inställning skulle jag ändå vilja ha en katt eller två. Inte nu, men senare, när jag flyttat hemifrån. Och när min dröm slår in om en gård på landet, då kan jag helt enkelt inte vara utan katt. På en lantgård ska det finnas katter, så är det bara.

Gårdskatten Skrållan

Det ska inte vara någon märkvärdig katt. De katter som jag fäst mig mest vid (Strello, Mio, Frasse…), har alla varit vanliga bondkatter i svartvitt eller brungrått och kanske är det därför som jag helst av allt vill ha en sådan. Dessutom passar sådana katter tveklöst bäst in på en sådan gård som jag vill ha.

Vidare känns det självklart att köpa min blivande katt från ett katthem. Och att inte låta den få ungar. För trots att kattungar är hemskt söta och små kattungar som skuttar runt i halmen också ”hör till” på en lantgård, är jag medveten om hur otroligt många övergivna och oönskade katter det finns. Det vill inte jag bidra till.

Visst är kattungar söta, men...

Lämna ett svar