Smultron

blue & white gotlandskanin
Smultron

Namn: Kvällsmaskrosens Smultron
Smeknamn: Smul, Smulan
Kön: hona
Född: 140320
Ras: gotlandskanin
Färg: blå & white (achi_ BB C_ dd gog)
ID-nummer: G772-1411
Uppfödare: Emma Vidmark
Kom till mig: 150608
Far: Anderslunds Vike, G567-1022 (blå otter)
Mor: Morotsfrossans Kråka, G915-1321
AvkommorAsgård-kullen, född 150719

När min första hona, Sot, inte blev dräktig trots upprepade försök, började jag se mig om efter en annan avelshona. Helst ville jag ha hem henne så att jag hann ta en kull under sommaren, så att inte två avelssäsonger hann förflyta utan att det blev några gottis-ungar här hemma. Särskilt lätt är det inte att hitta lämpliga vuxna djur till salu, som finns inom rimligt avstånd eller går att ordna transport åt.

Slutligen hittade jag ändå denna tjusiga unga dam via Facebook. Hon fanns i Vännäs, nära Umeå, men då en av ägarna delvis jobbade i Uppsala gick det att lösa på så vis.

Vi fick ingen riktigt bra start tillsammans, jag och Smultron. Första gången jag sulle lyfta upp henne ur buren sprattlade hon till så kraftigt att jag tappade henne, och hon blev skrämd. Ett tag visade hon stor osäkerhet, men därefter har det bara gått framåt. Ännu är hon inte lika social som mina andra, men likväl en trevlig kanin som liksom mina andra gottisar vet vad hon vill.

Jag hann para henne med Humle, bara veckor innan han försvann, vilket gör hennes förstfödda kull, som föddes i mitten av juli, särskilt värdefull för mig och jag behöll två stycken (Freja och Ilse). Smultron har hittills varit en god mor som bäddade ordentligt åt sina sju ungar.

blå gotlandskanin med white-teckning
Smultron

FacebookTwitterGoogle+

Kommentera